Opvoeden/Training

De basis
Wat vooral belangrijk is bij een Schapendoes is dat je een goede basis legt voor het verdere leven. De energie die je er in stopt in het goed opvoeden van een pup krijg je later dubbel en dwars terug. En dan bedoel ik niet dat je je pup allerlei truckjes en gekkigheidjes aan moet leren, maar basis dingen als komen als je roept, zit, af en wacht of blijf. Maar ook het aanleren van op een (trim)tafel staan en daarbij betast worden en een pootje geven kunnen later bij bijvoorbeeld het showen van je hond of een simpel bezoekje aan een dierenarts er voor zorgen dat je hond een stuk minder stress ervaart omdat hij/zij al bekend is met de handelingen.

Trainingen? Activiteiten?
Wat kan je allemaal met een Schapendoes doen? Nou heel wat! Over het algemeen is de Schapendoes een werkhondje met een flinke “will to please” (ze willen graag met en voor je werken).

Heel veel activiteiten zijn dan ook geschikt om met je Schapendoes te doen, van de basis gehoorzaamheid en puppycursus tot schapenhoeden, agility, hoopers, dogdance en speuren (op zowel voorwerpen als mensen). En dan ben ik vast nog wel iets vergeten.

Dagelijkse bezigheid
De Schapendoes is bij uitstek een gezinshond, horen er graag bij, als je dus eens een dagje voor de tv hangt bij slecht weer, of naar je werk moet, is dat echt geen probleem. Je doet er dan wel verstandig aan te zorgen dat je does op andere momenten aan voldoende lichaamsbeweging komt, dus eens een dagje 3x een blokje om is geen probleem, als er dan op andere momenten in de week maar voldoende uitdaging en activiteiten ondernomen worden, dan zal je merken dat je Schapendoes de gelukkigste hond is die je kent!