Vachtverzorging

Over de vachtverzorging van de Schapendoes is al heel wat geschreven en gezegd, maar de meningen en ervaringen lopen sterk uiteen. Waarom? Omdat nu eenmaal niet iedere vacht hetzelfde is en dus bij eenzelfde behandeling gebaat is. Hieronder leg ik kort uit hoe ik de vacht van mijn honden behandel, per hond verschillend!
De vacht van de Schapendoes bestaat hoofdzakelijk uit 2 lagen: 1 harde stevige bovenlaag en onder een laag(je) van zogenaamd onderwol, dit is het zachte haar wat vaak voor klitten/viltplekken zorgt als dit niet goed onderhouden wordt. Daarom is het belangrijk de Schapendoes echt tot op de huid te kammen.

Jari heeft voor een Schapendoes een behoorlijk krullerige vacht, zeker met vochtig weer is menig mens jaloers op de mooie krullen. Maar je begrijpt het al, die krullen kunnen (let op: kunnen!) er voor zorgen dat zijn haren net wat sneller klitten dan de andere vachtstructuren. Bij Jari waak ik er ook altijd voor dat hij niet te veel onderwol heeft. Jari wordt gemiddeld 1x per 4-6 weken volledig gekamd.

Joey heeft zwarte haren en die zijn net anders van structuur dan de hoofdzakelijke blauwschimmelvacht van Jari. Joey zijn haren zijn over het algemeen iets zachter, maar hij heeft geen overvloedige vachtgroei en is dus eigenlijk vrij makkelijk in onderhoud, hij wordt zo gemiddeld 1x per 6-8 weken grondig gekamd. Natuurlijk geldt voor alle 3 dat als ik bij het knuffelen flinke klitten ontdek (ontstaan door bijvoorbeeld zwemmen, wandelen in het bos, krabben, of spelen) dat ik er dan iets aan doe door óf de klit met mijn handen te ontwarren of ik pak er even een kam en/of schaar bij. 

En dan Jikke.. tja met haar vacht ben ik nog het meest blij en lijkt het meeste te voldoen aan de in de rasstandaard beschreven vacht: dun en droog en vooral niet zijdeachtig, met een lichte golving. Ze heeft ook voldoende ondervacht, maar niet overdreven. Haar vacht is dan ook het makkelijkst van alle 3.. 1 x per 6-8 weken kam ik haar door en dan ben ik meestal wel met een half uur tot 3 kwartier klaar.

Voor het vachtonderhoud maak ik voornamelijk gebruik van een grove kam met lange tanden, een schaar en een borstel om na de kambeurt de losgekamde haren uit te borstelen. Ik heb mezelf ook het plezier gedaan van een trimtafel aan te schaffen, krukje er bij en het kamwerk is prima te doen op die manier. Bij goed weer kam ik ze buiten.

En nu? Hoe doen we dat met onze eigen doezenpup?
Uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat het belangrijk is je pup al te laten wennen aan de handelingen die horen bij de verzorging van de vacht, maar ook het gebit, oren en ogen schoonmaken. Dit kan je doen door je pup met regelmaat op een tafel te plaatsen en even met de kam en borstel te betasten, neem daar vooral ook de neus, oren, nek, lies, poten en billen goed in mee. Let er wel op dat het op een leuke, ontspannen manier gebeurd, hoe meer ontspannen je zelf bent, hoe relaxter je hond ook zal reageren op de handelingen. En uiteraard als je klaar bent, belonen met iets lekkers en er een feestje van maken! Hier weten ze bijvoorbeeld alle 3 dondersgoed wat “Zo, klaar!” betekend!
En natuurlijk sta ik toekomstige pupkopers bij met raad en daad als het o.a. op vachtverzorging aankomt!