Even voorstellen..

Wie zijn wij?

Wij zijn Niels en Miriam Zegers, wonen al heel wat jaar samen en er ontstond zo’n 12 jaar geleden de wens voor een eigen hond. Na wat speurwerk en zoekwerk op internet en kennismakingen met diverse hondenrassen in onze omgeving, besloten we dat het ook een does moest worden.. (net als bij Niels zijn ouders).

De eerste does..

Onze eerste does, Jari, kwam op ons pad nadat de fokker ons berichtte dat het teefje waarbij we eigenlijk op de lijst stonden voor een pup in de zomerperiode leeg was gebleven en dat er in België nog een nestje lag met dezelfde vader en daar waren nog 2 reutjes beschikbaar. Dus was het even snel schakelen. We zochten contact met de fokster

Jari, foto van sept 2018

van Jari en kregen de foto’s alvast toegestuurd. Vanaf de foto vielen we echter voor de andere reu, maar toen we eenmaal bij de fokster kwamen was Jari degene die steeds naar ons toekwam terwijl zijn broertje voor ons weg leek te kruipen. Ik geloof er ook nog steeds in dat een pup zich ook goed moet voelen bij je en dat leek toen op dat moment maar weer eens bevestigd. Een aantal weken later konden we Jari ophalen en hij is sindsdien altijd met ons mee gegaan.

De tweede…

Maar ja 1 does is geen does.. Dus het kriebelde na ongeveer een jaar wel voor een 2e, we vertelden dit op het verjaardagsfeestje van Jari, zijn broer en zusjes en toen werd het idee geopperd om Jari aan te laten keuren als dekreu zodat we wellicht tzt een pup van hem in huis zouden kunnen nemen. Voor ons was op dat moment al duidelijk dat Jari een super karakter had, dus zo gezegd zo gedaan. Helaas liep de eerste dekking mis waarvoor hij met 2,5 jarige leeftijd werd gevraagd maar intussen kriebelde het al behoorlijk, ik was regiocontactpersoon en in die hoedanigheid heel wat doesjes gezien en toen een lichte voorkeur voor een zwarte does ontwikkeld. Toen ik op 30 april dan ook de foto’s voorbij zag komen van een nestje van 9 pups met behoorlijk wat zwarte reutjes heb ik de stoute schoenen aangetrokken en contact gezocht met de fokster, het klikte meteen en toen ik binnen  een paar dagen de zekerheid had dat ik de opgroeiende pup qua tijd in combinatie met mijn werk goed kon begeleiden zijn we er vol voor gegaan!

Joey, foto sept 2018

Zo kwam Joey (Ridder Joey Mei de Noardewyn) in ons leven. Ook hij zou later opgroeien als een dekreu, nadat ik had gezien hoe leuk het was als dekreu eigenaar betrokken te zijn bij nestjes van Jari. Joey werd met name veel door buitenlandse fokkers gevraagd en heeft slechts 1 pup gekregen in Nederland.

 

Waarom zelf een nestje fokken?

Maar ja als je dan zo als dekreu eigenaar die nestjes ziet en beseft dat in jouw ogen een goede combinatie voor het ras eigenlijk een combinatie tussen je 2 eigen reuen is (Jari vanwege zijn superkarakter, wil graag voor je werken en is heel relaxed in omgang met andere mensen en honden en Joey past qua bone, beweeglijkheid en vacht beter in de beschrijving van een schapendoes), dan gaat het toch wel kriebelen om zelf eens een nestje te fokken. Zo was ik inmiddels een jaar of 7-8 terug aan het denken, maar ja hoe dan verder?

Ik heb net zo lang gewacht en meegezocht als er combinaties met 1 van onze mannen werden aangevraagd om te zien of het wellicht een match zou zijn met onze andere reu, tot ik op de combinatie van Joey x Klinga (Lightschaps Tulipa Showwinner) kwam op verzoek van de eigenaresse van Klinga. Ze heeft me langs alle kanten geholpen met het uitpluizen van de gezondheid in de lijnen van Klinga, want zij kwam immers uit Zweden en van die lijnen wist ik niet genoeg om een weloverwogen beslissing te nemen.

Does nummer 3..

Toen zij voor een dekking naar Nederland kwamen en een geslaagde dekking hadden op mijn verjaardag wist ik dat het een mooi cadeautje zou kunnen worden. Ik leerde in die dagen Klinga ook kennen als een super relaxt teefje, mooie bouw en fijne vacht voor een schapendoes. Dus toen op 6 augustus 2016 7 pups werden geboren waarvan 4 teefjes ben ik een maand later naar Zweden gevlogen om t spul te bekijken en te zien of er een teefje voor ons bij zou zitten. De keuze was toen eigenlijk binnen een dag gemaakt en zo deed eind november dat jaar Jikke (Lightschaps Magic Lavender) haar intrede in ons huishouden.

Jikke, foto sept 2018

Met Jikke heb ik mijn droom van een zelf gefokt nestje met als combinatie er achter mijn eigen reuen waar kunnen maken we houden de opgroeiende pups goed in de gaten om te zien of ze uitgroeien tot gezonde en leuke doesjes! En natuurlijk moest er 1tje hier blijven..

Does nr. 4
Zoals hierboven al aangegeven, zelf een eerste eigen nestje fokken is ook omdat je daar dan natuurlijk zelf graag een pup van wilt houden, zeker als de combinatie er achter een door mij zo gewenste combinatie is. Zo gebeurde het dat als eerste pup uit de combinatie van Jikke & Jari een teefje werd geboren met een brede witte bles, net als haar vader destijds. Al vrij snel liep mevrouwtje hier in huis rond alsof ze hier thuishoorde, paste qua karakter ook erg goed bij onze andere 3 doezen en voor de 2 andere teefjes werd ook een passend huis gevonden! Ook de reutjes hebben het super bij hun baasjes, maar Jira is toch wel onze grootste hartendief, ze heeft het rustige relaxte karakter van haar vader, maar kan net als haar moeder soms behoorlijk pittig om de hoek komen, laat zich niet op haar kop zitten en is tot op heden een heerlijk vrij doesje dat gemakkelijk mee kan in nieuwe situaties en zichzelf en de rest van de familie hier prima kan vermaken!
Wij stellen u voor: Jari Jira van de Doezendrecht

Jira op Texel jan 2020